Social Icons

Saturday, November 5, 2011

Blast From The Past: Death Wish Mania (Repost)

Το συγκεκριμένο ποστ, είναι αναδημοσίευση παλιότερου που είχε γίνει στο blog



Με αφορμή την πρόσφατη προβολή (επιτέλους) του Machete στην Ελλάδα και την υπέρτατη εμπειρία που μας έδωσε για μία ακόμη φορά ο θεός Robert Rodriguez παρέα με την πιο cult bad-ass φιγούρα όλων των εποχών, Danny "I fuck your Skull" Trejo, έφαγα φλασιά με τον Charles Bronson. Ο λόγος? Τόσο ο Trejo τόσο και ο Charlie είναι "σκατόφατσες" που λέμε και δώ στο Ελλάντα. Επίσης ένας άλλος λόγος που είναι και ο κυριότερος έχει να κάνει με την ηλικία του Danny o oποίος είναι 66 ετών! (Δεν του φαίνεται με τίποτα όμως!). Στα 66 του λοιπόν ο τύπος πρωταγωνίστησε σε action ταινία όπως έκανε και ο Bronson μέχρι τα 73 του παίζοντας στο τελευταίο Death Wish, το νο5. Οπότε έχοντας φάει αυτή τη φλασιά έκατσα να δω ξανά μετά από χρόνια, όλα τα Death Wish από το πρώτο ως το τελευταίο και να χαθώ στο κόσμο του bad-ass Bronson. Ο οποίος από το 1960 και το ρόλο του στους "Magnificent Seven" ως τα μέσα της δεκαετίας του 90' ήταν ένας από τους πιο σκληροτράχηλους τύπους που πάτησαν το πόδι τους σε κινηματογραφικό στούντιο.









Όσοι δεν είστε σνόμπες και "περίεργοι" σίγουρα έχετε απολαύσει τον Bronson σε κάποια από τις πάμπολες ταινίες του και φυσικά έχετε φτιαχτεί άσχημα όταν τον βλέπατε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε action ταινίες κυρίως στα μέσα των 80's να γαμάει το σύμπαν στο διάβα του. Ταινίες όπως το The Mechanic, το Μr Majestik, το 10 to Midnight, το Μurphy's Law κ.α είναι καθαρή διασκέδαση από αυτή που γουστάρει ο κάθε action fan να παρακολουθεί. Όμως δεν θα ασχοληθώ με τις άλλες δουλείες του Charlie σε αυτό το post. Σε αυτό θα ασχοληθώ με τις ταινίες Death Wish οι οποίες είναι καταπληκτικές έστω και αν μερικοί πιστεύουν το αντίθετο, αναφέροντας μόνο την πρώτη ως άξια. Αν και όταν είχε βγει οι "κριτικοί", αυτή η αχρείαστη φάρα υπανθρώπων, την έθαβε...Όπως έκανε άλλωστε και με το The Bad The Good And The Ugly, το οποίο o κόσμος λάτρεψε παγκοσμίως με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν μια τεράστια κωλοτούμπα...

Anyway...τα περί "κριτικών" είναι πονεμένη ιστορία...


Ας πω λίγα λόγια στην αρχή για τον Charles Bronson...O Λιθουανικής καταγωγής Charles Dennis Buchinsky γεννήθηκε το 1921 στην Πενσυλβάνια και στην εποχή του Μακαρθισμού (Αν δεν ξέρεις τι ήταν ο Μακαρθισμός άνοιξε κανένα βιβλίο ρε άσχετε!) άλλαξε το επίθετο του σε Bronson καθώς όλα τα περίεργα επίθετα ήταν ύποπτα. Στην ηλικία των 10 ετών, παρακαλώ, έπρεπε να πάει να δουλέψει στα ορυχεία καθώς ο πατέρας του είχε φύγει από τη ζωή...Όταν ήρθε η περίοδος του Β' Παγκοσμίου ο Charlie αποφάσισε να πάει στην Αεροπορία όπου έγινε πυροβολητής ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων και στο τέλος του πολέμου του απονεμήθηκε το γνωστό μετάλιο "Purple Heart". Mε το τέλος του πολέμου, αφού δούλεψε σε πολλές περίεργες δουλείες κάνοντας κυριολεκτικά τα πάντα για να τα βγάλει πέρα, αρχισε να έχει φιλοδοξίες για την μεγάλη οθόνη...Μετακόμισε στο Χόλυγουντ, αλλά οι ρόλοι που έβρισκε ήταν μικροί...ενώ μερικοί καλοί ρόλοι δεν ήταν αρκετοί για το "μπαμ". Το "μπαμ" ήρθε όμως το 1960 με τη συμμετοχή του στους Magnificent Seven αρχίζοντας έτσι την πορεία του ως ένας  από τους πιο κλασσικούς tough guys που είδαμε ποτέ στο πανί, στο βίντεο και εσχάτως στο PC μας.

*Fun Fact: Kατά την διάρκεια των γυρισμάτων του The Great Escape (Steve Mc Queen, Richard Attenborough κ.α) είπε στον συνάδελφο του David Mc Callum πως θα παντρευτεί την γυναίκα του, η οποία ήταν η επίσης ηθοποιός Jill Ireland. Έξι χρόνια μετά ο Charlie πραγματοποίησε αυτό που είχε πει στον Mc Callum.


Ας κλείσουμε όμως βιογραφικά του Charlie που έφυγε από τη ζωή στις 30 Αυγούστου του 2003 και ας ανοίξουμε τα έπη που ακούνε στο όνομα Death Wish.



Death Wish 1974

H ταινία σταθμός...Επικαίρη όσο ποτέ εκείνα τα χρόνια έπιασε από το λαρύγγι το κοινό, καθώς η εγκληματικότητα κάλπαζε συνεχώς προς τα επάνω εκείνη την εποχή. Ο Charlie είναι ο αρχιτέκτονας Paul Kersey o oποίος δεν δείχνει να τον νοιάζει ιδιαίτερα η ζούγκλα που υπάρχει γύρω του, έχοντας τη λογική "σε μένα δεν πρόκειται να τύχει κάτι κακό". Όμως το κακό χτυπά και μια συμμορία εισβάλει στο σπίτι του (ανάμεσα τους και ο Jeff Goldblum γνωστός περισσότερο από το ρόλο του στο remake του The Fly και την συνέχεια του) βιάζει την κόρη του και σκοτώνει την γυναίκα του...Ο Kersey φυσικά σαν καλός πολίτης πάει στην αστυνομία, η οποία τον γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι, μιας και δεν μπορεί να κάνει τίποτα και έτσι ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να πάρει το αίμα του πίσω...Πως? Μα φυσικά αποδίδοντας δικαιοσύνη με ένα .32 Colt Revolver. Γυρνάει τις νύκτες σε όλη τη πόλη και μόλις βρει κλεφτρόνια, βιαστές, συμμορίτες κτλ. τους φυτεύει από μία σφαίρα  στέλνοντας τους στον άλλο κόσμο μια ώρα αρχίτερα. Φυσικά ο κόσμος μέσω των ΜΜΕ είναι καυλωμένος που κάποιος κάνει κάτι επιτέλους κατά του εγκλήματος και όλοι γουστάρουν τη δράση του Vigilante...Όμως οι μπάτσοι θέλουν να τον πιάσουν, αλλά τελικά ο αρχιντετέκτιβ μετά από πίεση του αρχι-εισαγγελέα του κάνει την πρόταση να φύγει σε άλλη πόλη...Κάτι που γίνεται. Στην τελευταία σκηνή ο Kersey είναι στο Chicago και αφού ένας τύπος που πριν παρενοχλούσε μια γυναίκα, του ρίχνει έναν εξάψαλμο, χαμογελάει κλείνει το μάτι και με την κίνηση του χεριού του το οποίο πήρε μορφή πιστολιού μας κάνει να περιμένουμε το sequel.


Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε φορά που Kersey σκότωνε έναν κακό, στην αίθουσα ξεσπούσαν χειροκροτήματα καθώς το κοινό, όπως είπαμε και πριν, ζούσε σε μια εποχή που το έγκλημα χτύπαγε κόκκινο και όπως ήταν φυσικό ταυτίστηκε με αυτό που έβλεπε στην οθόνη, κάνοντας την ταινία αθάνατη. Βέβαια οι "κριτικοί" έλεγαν ως γνωστόν τις μαλακίες τους, αλλά όπως είπαμε και πιο πριν η κωλοτούμπα με το πέρασμα των χρόνων ήταν τεράστια...

*Fun Fact: Ο πρώτος ρόλος του Denzel Washington είναι σε αυτή τη ταινία, αν και είναι uncredited.  Φυσικά έπαιξε έναν street thug...







Death Wish 2 1982

 (Greek Cover of VHS release, αυτές ήταν εποχές!)


Το Sequel άργησε μερικά χρόνια...Tα δικαιώματα για τις ταινίες πήραν οι Ισραηλινοί Yoram Globus και Μenahem Golam αφεντικά της υπερ καλτ Cannon Films και όλα ήταν τέλεια για την επιστροφή του Paul Kersey. Σκηνοθέτης ο Michael Winner και πάλι και sountrack από τον θεό Jimmy Page (Αν δεν ξέρεις τον Jimmy είσαι άξιος της μοίρας σου, σκουλήκι!). Εδώ η υπόθεση είναι πάνω κάτω η ίδια καθώς η κόρη του Kersey προσπαθεί  να ξεπεράσει το σοκ του βιασμού, τρέχει στα ψυχοιδρύματα και εκεί που δείχνει να συνέρχεται μια άλλη συμμορία, η οποία πριν είχε προηγούμενα με τον Kersey, εισβάλει στο σπίτι του, την απαγάγει και την περνάει "τρενάκι". Αυτή βρίσκει ευκαιρία να το σκάσει κάποια στιγμή, αλλά κάνει σάλτο μορτάλε πάνω σε ένα φράκτη και καρφώνεται στο κάγκελο, δίνοντας το έναυσμα στον Kersey να βγει και πάλι στους δρόμους καθαρίζοντας τα κατακάθια...Αξίζει να σημειωθεί ένας από τους συμμορίτες ήταν ο Lawrence Fisburne σε έναν από τους πρώτους του ρόλους...







Death Wish 3  1985
He is Judge He Is Jury He Is Executioner!
Το πιο πολύ πιστολίδι που έχει πέσει ποτέ στα Death Wish είναι στο νο3. Σκηνοθέτης και πάλι ο Michael Winner και παραγωγός και πάλι η Cannon. Εδώ All Hell Brakes Loose καθώς ο Kersey μετά τα γεγονότα της δεύτερης ταινίας έχει γίνει gun for hire καθαρίζοντας "παράσιτα" και όπου υπάρχει πρόβλημα τον καλούν να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη αποδίδοντας δικαιοσύνη. Άλλωστε ένα από τα tag line της ταινίας ήταν: Ηe is Judge, He is Jury, He is Executioner". Έχουμε και λέμε λοιπόν...Ένας φίλος του Kersey πεθαίνει στα χέρια μιας συμμορίας που ελέγχει μια ολόκληρη περιοχή (κάτι σε φάση Bloods ή Creeps) ο οποίος όμως είχε ειδοποιήσει τον ήρωα μας να επιστρέψει στη Ν. Υόρκη, για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, για να τον βοηθήσει. Τον βρίσκει όμως νεκρό και εκείνη την ώρα μπουκάρει μπατσαρία και τον δένει. Εν τέλει κάνει συμφωνία με έναν αρχιμπάτσο...Να καθαρίσει τη περιοχή δίνοντας καμιά σύλληψη έτσι για ξεκάρφωμα. Ε κάπου εκεί αρχίζει να γίνεται της πουτάνας το κάγκελο καθώς ο αρχισυμμορίτης έχει βάλει στο μάτι τον Kersey, ο Κersey έχει βάλει στο μάτι τους συμμορίτες και η γειτονιά στο climax της ταινίας μετατρέπεται κυριολεκτικά σε War Zone που η Βαγδάτη ωχριά μπροστά της...Πανικός.

Fun Fact: Το όνομα Waldy...Ένα τροποποιημένο Μάγκνουμ το οποίο σταματάει ελέφαντα...Απόλαυση να το βλέπουμε να ανοίγει κουμπότρυπες στους συμμορίτες.














Death Wish 4: Τhe Crackdown  1987
Τhe trap is set, The fuse is lit, Bronson is Unleashed!
O Michael Winner δεν επιστρέφει για να σκηνοθετήσει και τη σκυτάλη παίρνει ο J. Lee Thomson ο οποίος έχει υπογράψει το εκπληκτικό "Guns Of Navarone". Παραγωγός και πάλι η Cannon και το πάρτι ξεκινά...Pure Action στα χνάρια της 3ης ταινίας...Ο Kersey έχει επιστρέψει στο L.A όπου ήταν στη δεύτερη ταινία και εκεί τα έχει με μια τύπισσα ρεπόρτερ η οποία έχει μια κόρη. Η κόρη μπλέκει με έναν γκόμενο ο οποίος πίνει crack και έτσι η κόρη που δεν έχει ξαναπάρει κάτι τόσο δυνατό τα κακαρώνει από O.D και καπου εκεί έχουμε την αφορμή για να αρχίσει ο Kersey να γαμεί και να δέρνει. Εδώ όμως η ταινία πρωτοτυπεί παρέχοντας ένα καταπληκτικό plot το οποίο δεν θα αποκαλύψω, απλά σας λέω πως κάποιος συγκεκριμένος δεν είναι αυτό που δηλώνει...Anyway ο Kersey δρα έξυπνα και βάζει δύο αντίπαλες μαφιοζο συμμορίες που διακινούν τη πρέζα να τρώγονται αναμεταξύ τους (κάτι σαν Rojo's Vs Baxter's από το Fistfull Of Dollars) καθώς καθαρίζει μέλη και των δύο και στο τέλος...ανατινάζει τον αρχικακό από τα 10 μέτρα με ένα M16 assault rifle με έναν ενσωματωμένο M203 grenade launcher (Για όσους δεν ξέρουν ποιο όπλο είναι αυτό...Πληροφορώ πως είναι το Say Hello To My Little Friend του μεγαλύτερου ηθοποιού που έχει γεννηθεί ποτέ, Αl Pacino, ως Tony Montana στο EΠΟΣ που ακούει στο όνομα Scarface). Πανικός! Τhe Trap is Set. The Fuse is Lit. Bronson Is UNLEASHED...Πανικός!

Fun Fact: Μέλος της μιας μαφιοζοσυμμορίας στην ταινία είναι ο Danny Trejo!

Fun Fact no2: Σε αυτή τη ταινία ο Bronson ήταν περίπου 66 χρονών...Στην ίδια ηλικία που ο Danny Trejo έγινε ο Machete στην ομώνυμη ταινία η οποία όπως είπα και συνοπτικά στο προηγούμενο post, αλλά και επανειλημένα σε άλλα posts, γάμησε και έσπειρε.

Fun Fact no3: Η πρώτη ταινία του franchise που είχε υπότιτλο "The Crackdown"





Death Wish V: Τhe Face Of Death 1994 

Είμαστε πλέον στο 1994...Η Cannon είναι δυστυχώς παρελθόν και ο Μenahem Golan είχε ιδρύσει την 21st Century Film Corp. Ο Ισραηλινός ψήνει τον Βronson να επιστρέψει στο ρόλο του Kersey, στα 72 του παρακαλώ και τα καταφέρνει. Σκηνοθέτης ο Allan A. Goldstein.  Εδώ η ταινία έχει το χαμηλότερο body count με μόλις 11 άτομα, τα οποία επτά πέθαναν από τα χέρια του Kersey, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Anyway...Ο Κersey βρίσκεται και πάλι στη Ν. Υόρκη έχει ρομαντικό δεσμό με μια σχεδιάστρια ρούχων η οποία ήταν παντρεμένη με έναν αρχιμαφιόζο. O αρχιμαφιόζος σκάει μύτη σε μια επίδειξη γίνονται διάφορα ντράβαλα και η γκόμενα με τα πολλά αποφασίζει να καταθέσει εναντίον του...Φυσικά της κάνουν ζημιά στη μούρη προσπαθώντας να τη σκοτώσουν, ο Kersey βρίσκει και πάλι την αφορμή του και το πάρτι αρχίζει...

Fun Fact: Αυτή η ταινία ήταν και η τελευταία ταινία του Bronson που έκανε θεατρικό run. Έπειτα δεν ξαναέπαιξε σε ταινία, παρα μόνο ένα ρόλο σε τρεις συνέχειες μιας τηλεταινίας με το όνομα Family Of Cops.

Fun Fact no2: H δεύτερη ταινία του franchise που είχε υπότιτλο: "Τhe Face Of Death"

Fun Fact no3: Ο Golam με τον Βronson κατά την διάρκεια της δημιουργίας της ταινίας χάλασαν τη πολυετή σχέση συνεργασίας που είχαν και μιλούσαν μόνο μέσω του σκηνοθέτη της ταινίας Allan A. Goldstein. Ο Golam μόλις βγήκε η ταινία στις αίθουσες ανακοίνωσε το έκτο μέρος του franchise λέγοντας πως θα έχει νέο πρωταγωνιστή. Death Wish 6: Τhe New Vigilante. Φυσικά η ταινία δεν έγινε ποτέ, άλλωστε ο Golam είχε το χούι να ανακοινώνει ταινίες τις οποίες ποτέ δεν έκανε...



No comments:

Post a Comment